Dr. Arda Özdiler tarafından hazırlanan "Koniklik açısı farklılıklarının ve sızdırmazlık maddelerinin İmplant-Abutment arayüzü boyunca bakteriyel sızıntı üzerine etkileri" başlıklı çalışmanın özeti aşağıdaki gibidir.
Arda Özdiler, 1985 yılında Bursa'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 2008 tarihinde mezun oldu. 2010 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı’nda doktora eğitimine başladı. 2016 yılında doktora tezini başarı ile savunarak Doktor ve Uzman Diş Tabibi unvanlarını aldı. Akademik ve klinik çalışmalarına eşi Dr. Hazal Eda Özdiler ile birlikte serbest olarak devam etmektedir. Dental Implantoloji alanında uluslar arası ve ulusal dergilerde yayınlanmış bir çok akademik çalışması bulunmaktadır.
Koniklik Açısı farklılıklarının ve Sızdırmazlık Maddelerinin İmplant-Abutment Arayüzü Boyunca Bakteriyel Sızıntı Üzerine Etkileri: Yüklü Koşullar Altında Bir İn Vitro Çalışma.
Özdiler A ve ark. Int J Oral Maksillofas İmplantları. 2018 Eylül / Ekim.
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı farklı konik açılara sahip (5.4, 12, 45 ve 60 derece) internal konik bağlantılı implantların bakteriyel sızdırmalarını karşılaştırmak ve bir dezenfektan madde ile silikon dolgu maddesinin sızdırmanın önlenmesindeki etkinliğini dinamik koşullarda araştırmaktır.
GEREÇ VE YÖNTEMLER: Toplam 84 implant için, her implant sisteminden (Ankylos İmplantları, Dentsply; Bego Semados S İmplantları, Bego; Trias İmplantları, Servo-Dental; DTI İmplantları, DTI), yirmi bir implant-abutment bağlantısı çalışmada kullanıldı. Her sistemin implantları, aşağıdaki şekilde üç gruba ayrıldı: açık (kontrol),% 2 klorheksidin jel sızdırmazlık veya silikon sızdırmazlık (her grup için n = 7). Dayanak vida torku, üreticilerin önerisine göre her bir dayanak vidasına uygulandı. Örnekler, 8 mm E'lik bir faecalis süspansiyonuna kısmen daldırıldı. Örneklere 1 Hz'de toplam 500.000 döngü için 50 N'lik bir döngüsel yük uygulandı. Dental implantların ve abutmentlerin bağlantısının ayrışmasının ardından, implantların iç dişli yüzeyinden mikrobiyal örnekler alındı, kültürlendi ve uygun koşullar altında sayıldı.
BULGULAR: Tüm gruplarda dört bağlantı türü arasında bakteri sızdırma sıklığı ve sızan bakteri sayısı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (P> 0,05). Sızan bakteri miktarı bakımından dört farklı bağlantı tipinde sızdırmazlık maddeleri ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (P <.05). Klorheksidin ve silikon sızdırmazlık maddeleri karşılaştırılırken dört bağlantı türü için sızan bakteri miktarı arasında anlamlı bir fark yoktu (P> .05).
SONUÇ: Dinamik yükler altında internal konik bağlantılardaki koniklik açısı farklılıkları, sızan bakteri sayıları ve bakteriyel sızdırmanın görülme sıklığı üzerinde önemli bir etkiye sahip değildir. %2 klorheksidin jel veya silikon sızdırmazlık maddesi uygulanması, sızan bakteri sayısını azaltabilir ve bakteri sızıntısının sıklığını azaltabilir.
Keywords: "Bacterial Leakage, Dynamic Loading, Implant-Abutment Connection, Sealant"
Dr. Arda Özdiler tarafından hazırlanan "Koniklik Açısı farklılıklarının ve Sızdırmazlık Maddelerinin İmplant-Abutment Arayüzü Boyunca Bakteriyel Sızıntı Üzerine Etkileri: Yüklü Koşullar Altında Bir İn Vitro Çalışma" başlıklı makalenin tamamı için lütfen linki tıklayınız.